Ένα 2ήμερο με το σκάφος μας, μόνοι μας ή ακόμα καλύτερα με καλή παρέα, είναι μια εμπειρία που θα μας κάνει να λατρέψουμε το θαλάσσιο καγιάκ. Είναι κάτι που μπορούμε να κάνουμε εύκολα και απλά, μέσα σε ένα σαββατοκύριακο, οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Σε αυτή τη νέα σειρά αφιερωμάτων, περιγράφουμε κάθε φορά και μία εξόρμηση ανά την Ελλάδα. Απευθύνεται σε όσους έχουν κατακτήσει ένα βασικό, τουλάχιστον, επίπεδο γνώσης και εμπειρίας με το θαλάσσιο καγιάκ.
Δύο μέρες, μία διανυκτέρευση, άπειρα χαμόγελα!
Πάμε να κωπηλατήσουμε στην Ερέτρια και τα νησάκια της!
Η περιγραφή αυτών των εξορμήσεων αποτελεί προϊόν της εμπειρίας της ομάδας μας με αποκλειστικό σκοπό να διευκολύνει και να προσφέρει χρήσιμες συμβουλές σε όποιον ενδιαφέρεται να επισκεφθεί τις συγκεκριμένες περιοχές με το καγιάκ του. Διευκρινίζεται ρητά ότι αυτές οι ταξιδιωτικές περιγραφές δεν απευθύνονται σε ανθρώπους που δεν διαθέτουν τη γνώση βασικών δεξιοτήτων στο θαλάσσιο καγιάκ, όπως είναι οι ικανότητες αυτοδιάσωσης, δεν συνιστούν προτροπή και δεν μπορούν να εγγυηθούν την ασφάλεια μιας τέτοιας εξόρμησης, την οποία θα πρέπει να σταθμίσει ο καθένας ξεχωριστά, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη με βάση την εμπειρία, τις γνώσεις και τις δεξιότητές του. Για όποιον αποφασίσει να πραγματοποιήσει την εξόρμηση που περιγράφεται, συστήνεται η ευλαβική τήρηση όλων των ατομικών ή/και ομαδικών μέτρων ασφαλείας και η δημιουργία float-plan σε μορφή εγγράφου, δηλαδή η ενημέρωση των οικείων στη στεριά με βασικές πληροφορίες για την εξόρμηση που θα επιχειρηθεί, το σχέδιο πλεύσης, τον αριθμό των συμμετεχόντων, το χρώμα των σκαφών, τους εκτιμώμενους χρόνους ταξιδιού, τα σημεία στάσης και διανυκτέρευσης, τη συνολική διάρκεια και τη μέρα και ώρα επιστροφής, καθώς και τηλέφωνα επικοινωνίας. Συστήνεται και η ενημέρωση κάποιου κατόχου μηχανοκίνητου σκάφους της περιοχής, για την παροχή συνδρομής σε περίπτωση που χρειαστεί. Τα τηλέφωνα επείγουσας ανάγκης είναι το 112 και το 108.
Το ταξίδι μας: Ωρωπός – Ερέτρια και νησάκια – Ωρωπός.
Μένετε στην Αττική και έχετε ήδη ανοίξει τον χάρτη ψάχνοντας για όμορφες διαδρομές με το θαλάσσιο καγιάκ σας, χωρίς να χρειαστεί να διανύσετε μεγάλη απόσταση με το αυτοκίνητο μέχρι το σημείο απόπλου -έχει ξεφύγει δυστυχώς και η τιμή της βενζίνης. Η Ερέτρια και τα κοντινά νησάκια της είναι μία από τις καλύτερες επιλογές. Με σημείο απόπλου από τον Ωρωπό, η μικρή αυτή εξόρμηση συνδυάζει όλα όσα θα ήθελε να ζήσει κανείς με το καγιάκ του, αναζητώντας το πρώτο του μικρό expedition. Καταρχάς, περιέχει υπό κλίμακα πολλά από όσα συνήθως συνθέτουν ένα μεγάλο, πολυήμερο expedition με καγιάκ. Περιέχει κροσάρισμα, δηλαδή διάσχιση, έχει περίπλου νησιών, έστω πολύ μικρών, περιλαμβάνει στάση σε μια όμορφη παραθαλάσσια κωμόπολη με ιστορικό ενδιαφέρον για περίπατο, φαγητό, καφέ και, τέλος, για όσους το επιθυμούν έχει και διανυκτέρευση με σκηνή, σε κάποιο από τα κοντινά νησάκια.
Ας τα δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά.
Απόπλους: Φάρος Ωρωπού
Ο απόπλους μπορεί να γίνει από την παραλία Ωρωπού. Επιλέξτε κάποιο σημείο κοντά στον φάρο, όπου μπορείτε εύκολα να αφήσετε το αυτοκίνητό σας και, επίσης εύκολα, να κατεβάσετε το σκάφος ή τα σκάφη στην παραλία. Το σημείο αυτό κοντά στον φάρο, δεν έχει συνήθως τόσο κόσμο, όσο το υπόλοιπο κομμάτι της παραλίας τα καλοκαίρια, οπότε θα βρείτε σχετικά άνετα χώρο για να αφήσετε τα σκάφη και να ετοιμαστείτε για τον απόπλου. Η παραλία έχει λεπτό βότσαλο. Με βοριά στο σημείο αυτό φέρνει κυματισμό οπότε για την εκκίνησή σας επιλέξτε μία μέρα με ήπιους ανέμους και κατά προτίμηση ελαφρύ νοτιά ώστε να σας ταξιδέψει πρίμα προς την Ερέτρια. Αν έχει μπουνάτσα, ακόμα καλύτερα. Το σημείο εκκίνησης στο φάρο απέχει περίπου 0,5ν.μ. από τη γραμμή των φέρι-μποτ. Είναι μία ικανοποιητική απόσταση ασφαλείας αλλά σε κάθε περίπτωση καλό είναι να έχουμε τα μάτια μας στα πλοία αυτά, για όσο διαρκεί το κροσάρισμά μας για Ερέτρια. Αν έρχεται ο καιρός από ανατολικά και δεν κρατήσουμε σωστή πορεία προς Ερέτρια με τις απαραίτητες διορθώσεις, μπορεί ο κυματισμός να μας σπρώξει προς τη ρότα των καραβιών σιγά-σιγά, χωρίς να το καταλάβουμε. Άρα τηρούμε ορθή πορεία και σταθερή διόπτευση.
Το ταξίδι μας ξεκινά
Το σημάδι μας θα είναι ο νότιος κάβος του Πεζονησίου ή Νησιού των Ονείρων, στις περίπου 355 μοίρες. Η απόσταση μέχρι εκεί είναι 3,3ν.μ., οπότε υπολογίζουμε ότι με καλές συνθήκες και έναν κανονικό προς χαλαρό ρυθμό στο κουπί θα χρειαστούμε 1 ώρα και κάτι. Από τον κάβο αυτόν μέχρι την παραλία της Ερέτριας είναι μόλις 5’-10’. Εκτός από τα φέρι-μποτ, η περιοχή έχει ενίοτε και κάποια αραιή έστω κυκλοφορία και άλλων πλωτών. Προσέχουμε μήπως έρχεται κάποιο μεγάλο πλοίο από δυτικά ή ανατολικά, αριστερά και δεξιά μας, το οποίο μπορεί να πηγαίνει ή να έρχεται από τα ναυπηγεία Χαλκίδας. Μπορεί, επίσης, να τύχει να συναντήσουμε και κάποιο ρυμουλκό, ενώ πιο συχνή είναι η παρουσία των αλιευτικών σκαφών, τόσο στα νερά του Ωρωπού, όσο και προσεγγίζοντας την Ερέτρια. Πριν από 2-3 δεκαετίες, στην περιοχή αυτή γινόταν κυριολεκτικά χαμός από μικρά σκάφη αναψυχής αλλά την τελευταία δεκαετία+ με την κρίση που κατέστρεψε την Ελλάδα και τον θαλάσσιο τουρισμό, τα σκάφη αναψυχής είναι πολύ λιγότερα.
“Προσέχουμε ιδιαίτερα κατά το κροσάρισμα. Το θαλάσσιο καγιάκ δεν είναι ορατό σε αποστάσεις μεγαλύτερες του ενός ναυτικού μιλίου.”
Καταπλέοντας στην Ερέτρια
Ο καιρός στον Ευβοϊκό μπορεί να αλλάξει γρήγορα, οπότε φροντίζουμε να έχουμε πάρει μία αξιόπιστη πρόγνωση 1-2 μέρες πριν τον απόπλου. Τα ρεύματα υπάρχουν αλλά είναι σχετικά ήπια σε αυτό το κομμάτι του Νότιου Ευβοϊκού, οπότε δεν χρειάζεται να μας προβληματίσουν. Αν είμαστε τυχεροί μπορεί να δούμε κάποια θαλάσσια χελώνα, ενώ σε αυτά τα νερά ζουν και ορισμένες φώκιες. Έχει τύχει να δούμε και δελφίνια. Μετά από μία ώρα πλεύσης περίπου, θα αγγίξουμε τον νότιο κάβο του Πεζονησίου. Λίγη προσοχή απαιτείται εκεί, καθώς υπάρχουν μερικές ξέρες, οι οποίες φαίνονται μόνο όταν η στάθμη της θάλασσας είναι χαμηλή. Πλέον μπαίνουμε μέσα στον μεγάλο κόλπο της Ερέτριας, παραπλέοντας το Πεζονήσι δεξιά μας και με το λιμάνι που δένουν τα πλοία στο αριστερό μας χέρι. Σημαδεύουμε την παραλία μπροστά μας. Προσοχή στο μικρό αλιευτικό καταφύγιο (λιμανάκι) που υπάρχει δεξιά μας, στο Πεζονήσι, μην τυχόν και μπαίνει ή βγαίνει κανένα σκάφος την ώρα που περνάμε από μπροστά του.
Μετά το αλιευτικό καταφύγιο υπάρχει, δεξιά μας πάντα, το γεφυράκι που συνδέει το Πεζονήσι με την Ερέτρια. Το προσπερνάμε και είμαστε έτοιμοι να βγούμε στην πρώτη αμμουδιά. Το καλοκαίρι σε αυτό το σημείο έχει πολλούς λουόμενους, οπότε προσέχουμε να μην χτυπήσουμε κανέναν. Βγάζουμε τα σκάφη κάπου που να έχει χώρο. Στο σημείο αυτό υπάρχουν ντουζιέρες, καθώς και πολλά μαγαζιά για φαγητό και καφέ, ορισμένα από αυτά ανοιχτά όλον τον χρόνο. Έχει και πολύ χώρο με γκαζόν για να ξαπλώσουμε, καθώς και παγκάκια κάτω από τα δέντρα. Στην Ερέτρια οι αποστάσεις είναι μικρές. Έχουμε άφθονο χρόνο να την περπατήσουμε και να επισκεφθούμε τα μνημεία της, όπως είναι ο ναός του Δαφνηφόρου Απόλλωνα, καθώς και το αρχαιολογικό μουσείο. Μία πολύ ωραία βόλτα για περπάτημα είναι από εκεί που έχουμε αφήσει τα σκάφη, και κατά μήκος του ανατολικού παραλιακού μετώπου, βλέποντας μπροστά μας τα νησάκια Κολοκύθι, Αγία Τριάδα και Ασπρονήσι. Άλλωστε για εκεί θα βάλουμε ρότα αμέσως μετά.
Διαβάστε για το νέο Rebel Husky:
Διανυκτέρευση στο Ασπρονήσι
Φάγαμε, ξεκουραστήκαμε, κάναμε τη βόλτα μας και είμαστε έτοιμοι να ξαναμπούμε στα σκάφη μας με προορισμό τα νησάκια της Ερέτριας. Από το μεσημέρι και μετά συνήθως φρεσκάρει μια μπουκαδούρα (θαλάσσια αύρα), ο άνεμος που φυσά από τη θάλασσα προς τη στεριά, οπότε ίσως βρούμε ελαφρύ έως μέτριο κυματισμό. Αν έχουμε χρόνο και διάθεση μπορούμε να κάνουμε τον περίπλου του Πεζονησίου, που δεν θα μας πάρει περισσότερα από 15-20’. Και αν έχουμε όρεξη μπορούμε να βγούμε σε μια από τις παραλίες του, στην ανατολική του πλευρά και να κάνουμε μια βόλτα ανάμεσα στα δέντρα του νησιού με τις εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις. Αν, όμως, βιαζόμαστε μπορούμε να περάσουμε κάτω από τη μικρή γέφυρα, βάζοντας ρότα για Αγία Τριάδα. Προσέχουμε μόνο μην είναι η στάθμη της θάλασσας πολύ χαμηλή, οπότε τα καγιάκ δεν θα μπορέσουν να περάσουν κάτω από τη γέφυρα. Σε αυτή την περίπτωση, αναγκαστικά θα πάμε γύρω-γύρω.
Η Αγία Τριάδα είναι ιδιωτικό νησί οπότε η έξοδος δεν επιτρέπεται. Μπορούμε, ωστόσο, αν η στάθμη του νερού είναι χαμηλά, να βγάλουμε τα σκάφη στη μακριά αμμόγλωσσα που βλέπει προς Ερέτρια. Από το Πεζονήσι ή Νησί των Ονείρων μέχρι την Αγία Τριάδα είναι περίπου 15’ κουπί και άλλα 10’ είναι από εκεί μέχρι το Ασπρονήσι, με καλές συνθήκες. Στο Ασπρονήσι μπορούμε να στήσουμε τα σκηνάκια μας για διανυκτέρευση. Το καλοκαίρι έχει σχεδόν πάντα κόσμο, συνήθως 4-5 παρέες ή οικογένειες, και κάποια σκάφη αραγμένα αρόδου αλλά θα βρούμε χώρο για να βγάλουμε τα καγιάκ μας. Συνήθως τα ταχύπλοα και οι βάρκες φεύγουν κατά το απόγευμα, οπότε θα έχουμε όλο το νησί δικό μας. Μπορούμε να στήσουμε στην παραλία ή λίγο πιο πάνω, κάτω από τα λιγοστά δέντρα του. Το βράδυ στο Ασπρονήσι, με τα φωτάκια της Ερέτριας από τη μια μεριά και τα φώτα της Αττικής από την άλλη, από το Δήλεσι μέχρι τους Αγίους Αποστόλους είναι κάτι το μαγικό. Τα νερά είναι επίσης καθαρά και ωραία για κολύμπι.
Επιστροφή Ωρωπό
Μετά από έναν ωραίο ύπνο το βράδυ κι ένα ακόμα καλύτερο ξύπνημα -μην ξεχάσετε το γκαζάκι για τον πρωινό καφέ- ήρθε η ώρα της επιστροφής. Ως καγιάκερ φροντίζουμε πάντα να αφήσουμε τον χώρο όσο καθαρό τον βρήκαμε ή και ακόμα πιο καθαρό. Από το Ασπρονήσι βάζουμε πλώρη και πάλι για τον φάρο Ωρωπού, στις περίπου 190 μοίρες. Μετά από περίπου 1 ώρα πλεύσης θα έχουμε ολοκληρώσει αυτό το μικρό μας ταξίδι, γεμάτοι από όμορφες εικόνες στις αποσκευές μας. Αν θέλουμε να αποφύγουμε το κροσάρισμα για Ωρωπό, μπορούμε κάλλιστα να πλεύσουμε προς την Ερέτρια, να βγάλουμε τα καγιάκ μας στην παραλία που είναι δίπλα ακριβώς στο λιμάνι και να τα φορτώσουμε στο φέρι. Και σε αυτή την περίπτωση θα απολαύσουμε το ταξίδι της επιστροφής, έστω και με έναν διαφορετικό τρόπο.
Ας ετοιμαζόμαστε για το επόμενο!
Με μια ματιά:
Το ταξίδι: Ωρωπός – Ερέτρια – Ασπρονήσι – Ωρωπός
Επίπεδο δυσκολίας: Απευθύνεται σε καγιάκερ που μπορούν να κωπηλατήσουν για τουλάχιστον 1 ώρα χωρίς στάση και να πραγματοποιήσουν αβίαστα ασκήσεις αυτοδιάσωσης. Επίσης, διαθέτουν γνώσεις ναυσιπλοϊας.
Ημέρες: 2
Διανυκτέρευση: Ασπρονήσι
Συνολική απόσταση: 9 ν.μ.
Συνολική διάρκεια πλεύσης: 3,5 – 4 ώρες
Τι να επισκεφθώ: Ναό Δαφνηφόρου Απόλλωνα, Αρχαιολογικό Μουσείο Ερέτριας, Νησί των Ονείρων
Τι να προσέξω: Τη γραμμή των φέρι-μποτ που συνδέει την Ερέτρια με τον Ωρωπό.