Ποιο καγιάκ για μένα;

Η διαδικασία της αγοράς ενός νέου σκάφους είναι ένα όμορφο ταξίδι, που ξεκινά πάντα από τις δικές μας προσωπικές ανάγκες, τον προϋπολογισμό και τους στόχους μας. Το τι ακριβώς θέλουμε από ένα σκάφος και πώς φανταζόμαστε τον εαυτό μας σε αυτό. Πάμε να δούμε τους τύπους των σκαφών και τι θα πρέπει να προσέξουμε για μία σωστή επιλογή.

Γιάννης Παπαπαναγιώτου

Αρκετοί άνθρωποι, συνήθως χαρακτήρες που προσπαθούν να αποποιηθούν τον καναπέ ή την ξαπλώστρα σαν τρόπο ανάλωσης του ελεύθερου χρόνου τους, επιλέγουν την ενασχόληση με ένα κωπήλατο σκάφος, με σκοπό να γνωρίσουν το υγρό στοιχείο. Οι περισσότεροι, έχοντας πιθανώς κάποια μικρή εμπειρία σε κάποια παραλία με ένα νοικιάρικο «κανό», όπως συνηθίζει να το αποκαλεί ο περισσότερος κόσμος, μπαίνουν στη διαδικασία της αναζήτησης χωρίς γνώσεις της αγοράς, χωρίς να γνωρίζουν τι πραγματικά θέλουν ή χρειάζονται και χωρίς τη διάθεση να επενδύσουν, ώστε να γίνει αυτό με το σωστό τρόπο.

Βέβαια, στατιστικά είναι ίσως λίγο σπάνιο να καταφέρει κάποιος με την πρώτη αγορά του να αποκτήσει αυτό που πραγματικά χρειάζεται και σε ένα βάθος χρόνου. Και αυτό διότι σύμφωνα και με τη λαϊκή ρήση «τρώγοντας έρχεται η όρεξη», που σημαίνει ότι μόνο με την εμπειρία ανακαλύπτεις αυτό που τελικά θα σου κάνει κλικ.

Ας προσπαθήσουμε να ξεκαθαρίσουμε λοιπόν το θολό τοπίο που δικαιολογημένα υπάρχει στη σκέψη κάθε νέας αναζήτησης, ώστε να βοηθήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την τελική αγορά;

Το κόστος κτήσης

Ένα μεγάλο μέρος των υποψήφιων αγοραστών στην αρχή υποβιβάζει την αξία ενός σκάφους με τη λογική ότι  «ένα κομμάτι πλαστικό είναι, πόσο να ‘χει;» πράγμα που ενισχύεται και επειδή θεωρούν ότι αφορά μια εποχική αγορά, για καλοκαιρινή κατά βάση χρήση. Η επιμονή σ΄ αυτήν τη λογική μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε λάθος αγορά, είτε ως προς τον τύπο του σκάφους, είτε ως προς την ποιότητα κατασκευής, με συνέπεια στην καλύτερη περίπτωση να τα παρατήσεις και στην χειρότερη να κινδυνεύσεις στη θάλασσα.

Τα καλά σκάφη λοιπόν είναι σχεδιασμένα από ναυπηγούς και καγιάκερ με χιλιάδες μίλια στο ενεργητικό τους, με πολλές δοκιμές στη θάλασσα πριν βγει το τελικό προϊόν στην παραγωγή. Είναι, επίσης, κατασκευασμένα με υψηλής τεχνολογίας μεθόδους για να ανταποκριθούν εκεί που πραγματικά θα τα χρειαστείς. Ας μην ξεχνάμε ότι η θάλασσα μπορεί να γίνει αδυσώπητη, δοκιμάζοντας τις κατασκευαστικές αντοχές οποιουδήποτε πλωτού. Το κόστος των σκαφών, λοιπόν, ποικίλει ανάλογα με την κατηγορία τους, με το αν πρόκειται για σκάφη βιομηχανοποιημένα ή για σκάφη χειροποίητα και βεβαίως εξαρτάται και από τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί καθώς και από το κύρος και την ιστορία που κουβαλάει κάθε μάρκα.

Η δυνατότητα αποθήκευσης και μεταφοράς

Είναι ένας βασικότατος παράγοντας όταν μένεις π.χ. σε πολυκατοικία χωρίς αποθήκη ή γκαράζ ή αν διαθέτεις αυτοκίνητο με αδυναμία μεταφοράς αντικειμένων στην οροφή του, που θα σε οδηγήσει αναγκαστικά σε φουσκωτό, πτυσσόμενο ή σπαστό σκάφος. Εναλλακτικά, υπάρχει η σκέψη για αποθήκευση σε παραθαλάσσιο εξοχικό φίλου ή σε κάποιον ναυτικό όμιλο εάν η ιδέα του παραπάνω τύπου σκάφους δεν σε ικανοποιεί. Αυτές οι επιλογές, ωστόσο, έχουν συχνά κάποιους περιορισμούς ως προς την ελευθερία του να έχεις το σκάφος σου διαθέσιμο όποτε θελήσεις, χωρίς να ενοχλείς κανέναν. Είναι σημαντικό να μην εξαρτάστε από κανέναν σε ό,τι αφορά τη χρήση του σκάφους σας.

“Ιδανικά θα πρέπει να δοκιμάσεις στο νερό όσα περισσότερα σκάφη μπορείς και ειδικά εκείνα που σε ενδιαφέρουν, ώστε να αποκτήσεις μία αίσθηση από πρώτο χέρι.”

Το περιβάλλον στο οποίο θα κινηθεί και η χρήση

Στη αρχή, όλων το μυαλό πάει σε μερικά μέτρα μέχρι τη διπλανή ήσυχη παραλία. Χρησιμοποιώντας, ωστόσο, το σκάφος, αυτή η αρχική φιλήσυχη διάθεση μπορεί να μετατραπεί σε ακατανίκητη επιθυμία κατάκτησης κοντινών νησιών ή μεγάλων αποστάσεων ή φανατικού ψαρέματος ή σοβαρής ενασχόλησης με απαιτητικά εξπεντίσιον και όλα αυτά είναι τόσο διαφορετικά ώστε σίγουρα θα πρέπει να το συζητήσεις εκτενώς με ανθρώπους που γνωρίζουν και ιδανικά να μπορέσεις να δοκιμάσεις όσα περισσότερα σκάφη μπορείς.

Αν θα κωπηλατείται από έναν ή δύο ενήλικες ή θα μεταφέρουν κι ένα μικρό παιδί

Πολύ βασικός παράγοντας, εφόσον στην περίπτωση του διθέσιου ή του 2+1 σκάφους εάν τα δεδομένα αλλάξουν και η οικογένεια πάψει να ακολουθεί, θα μείνεις με ένα σκάφος που πιθανότατα δεν θα θέλεις να το κωπηλατήσεις. Τα σκάφη αυτά έχουν σχεδιαστεί για να κωπηλατούνται από δύο ενήλικες κωπηλάτες. Με έναν μόνο κωπηλάτη τα διθέσια σκάφη γίνονται δύσκολα στο χειρισμό τους και ενεργοβόρα. Καλό θα ήταν λοιπόν, πέρα από τον οικογενειακό ενθουσιασμό, να νοικιάσετε κάποιες φορές για να διαπιστώσετε πώς κωπηλατούνται τα διθέσια σκάφη, και επιπλέον να σκεφτείτε πολύ καλά τη χρήση που θα κάνετε, πριν την αγορά. Δεν είναι λίγα τα διθέσια σκάφη που σκονίζονται σε αποθήκες ή μεταπωλούνται άρον-άρον, διότι ο ένας από τους δύο σύντομα βαρέθηκε και τα παράτησε ενώ ο άλλος διαπίστωσε ότι μόνος του δυσκολεύεται στον χειρισμό του σκάφους.

“Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η τόσο διαδεδομένη έκφραση «κανό» δεν ανταποκρίνεται στα σκάφη για τα οποία γίνεται λόγος. Εμείς μιλάμε για καγιάκ (kayak).”

Είδη σκαφών και ο χαρακτήρας τους

Πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η τόσο διαδεδομένη έκφραση «κανό» δεν ανταποκρίνεται στα σκάφη για τα οποία γίνεται λόγος. Canoe ή «κανό» (εικ. 1) είναι τα σκάφη που χρησιμοποιήθηκαν από τους Ινδιάνους και άλλους πολιτισμούς με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι είναι σαν ένας κούφιος κορμός δέντρου εντελώς ανοικτός από πάνω και με καθίσματα ενώ το κουπί του έχει μόνο μια παλάμη άρα κωπηλατείς εναλλάξ, μία από τη μια πλευρά και μία από την άλλη, βγάζοντας την παλάμη από το νερό και μεταφέροντάς τη από την αντίθετη. Το να συναντήσεις κάποιο κανονικό, αυθεντικό canoe στη θάλασσα είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Εικ. 1. Αυτό είναι το παραδοσιακό canoe.

Άρα εμείς μιλάμε για καγιάκ (kayak) τα οποία χωρίζονται στις κατηγορίες που θα δούμε παρακάτω. Να σημειώσουμε ότι ακόμα και για τα πιο «βασικά» σκάφη απαιτούνται κάποιες στοιχειώδεις γνώσεις κωπηλασίας και βασικές γνώσεις ναυσιπλοΐας και μετεωρολογίας, ενώ σίγουρα βοηθάει και μία σχετικά καλή φυσική κατάσταση.

Σκάφη αναψυχής

Sit–on–top

Σκάφη μονοθέσια, διθέσια ή και τριθέσια (συνήθως για 2 ενήλικες και 1 παιδί) με βασικό στοιχείο ότι κάθεσαι πάνω και έξω από αυτό (εικ. 2). Είναι το πιο διαδεδομένο είδος για περιστασιακή και εύκολη χρήση κοντά στην ακτή και με ήπιους καιρούς αφού το μεγάλο πλάτος του (από 67 μέχρι 90 εκ. τα φαρδύτερα σκάφη) σου επιτρέπει να ανέβεις εύκολα πάνω του ακόμα και αν πέσεις στο νερό. Επίσης, χρησιμοποιείται συχνά σαν πλωτή πλατφόρμα από τα πιτσιρίκια για παιχνίδι και βουτιές. Το μεγάλο πλάτος του, όμως, έχει και ορισμένες παρενέργειες, καθώς το σκάφος γίνεται πολύ ενεργοβόρο (κοπιαστική κουπιά), βραδυκίνητο, χωρίς κατευθυντικότητα (ειδικότερα για τα κοντά σε μήκος σκάφη, κάτω των 4 μ.) και με έντονες τάσεις για ανατροπή στον μεγάλο και κοφτό κυματισμό. Όλα αυτά δυσκολεύουν σε μεγάλες αποστάσεις (άνω των 2-3 ναυτικών μιλίων) καθώς και σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Τα σκάφη κάτω από τα 3,5 μέτρα είναι μόνο για πολύ μικρές βόλτες και για παιχνίδι στην παραλία. Η χρυσή τομή είναι τα σκάφη με μήκος από 4,10 έως 4,50, ώστε να συνδυαστεί η ικανοποιητική ταχύτητα και ευθυβολία, χωρίς την ανάγκη χρήσης πηδαλίου, με τη σχετική ευκολία στην αποθήκευση.

Οι τιμές τους ξεκινούν από 600-700 ευρώ για μονοθέσιο στα 3 με 3,5 μέτρα με έναν στοιχειώδη εξοπλισμό (υφασμάτινο κάθισμα) και μπορούν να ξεπεράσουν τα 1.000 ευρώ για τα μεγαλύτερα σκάφη. Υποκατηγορία θεωρούνται τα ψαράδικα sit-on-top, που σε σοβαρές κατασκευές, με μήκος από τα 4,50 μέτρα και πάνω, μπορούν να κάνουν μεγαλύτερες αποστάσεις, σηκώνοντας και μεγαλύτερα φορτία. Οι τιμές ξεκινούν από τα 800 ευρώ για ένα μονοθέσιο με έναν στοιχειώδη εξοπλισμό (υφασμάτινο κάθισμα-καλαμοθήκες) και μπορούν να ξεπεράσουν αισθητά τα 1.000 ευρώ όσο ανεβαίνουμε σε μήκος και εξοπλισμό. Είναι γεγονός ότι τα SOT είναι η καλύτερη λύση για την πλειονότητα των ανθρώπων, που δεν επιθυμούν να εμβαθύνουν ιδιαίτερα στο σπορ αλλά αντιθέτως χρειάζονται ένα απλό και εύκολο σκάφος για αναψυχή. Συνιστούμε να αποφύγετε την αγορά κάποιων κινέζικων σκαφών ιδιαίτερα χαμηλής ποιότητας.

Εικ. 2. Sit-on-top. Το πιο διαδεδομένο κωπήλατο σκάφος. Ενδείκνυται για μικρές παράκτιες βόλτες ή για ψάρεμα.

Φουσκωτά καγιάκ

Σκάφη μονοθέσια ή διθέσια με βασικό στοιχείο ότι κάθεσαι πάνω σε φουσκωμένο πάτωμα (εικ. 3). Η μεγάλη διαφορά τιμών αναδεικνύει και τις τεράστιες διαφορές σε ποιότητα που μπορούν να σε βάλουν σε μπελάδες ή και κίνδυνο εάν κάνεις μια επιπόλαιη επιλογή. Τα φθηνά σκάφη που συνήθως συναντάμε σε πολυκαταστήματα παιχνιδιών, σε ιδιαίτερα ελκυστικές τιμές, είναι PVC με κολλήσεις αμφίβολης ποιότητας, οι οποίες επηρεάζονται άμεσα από την ένταση του ήλιου. Μην απορήσεις λοιπόν αν καθώς ρεμβάζεις στην παραλία της νησίδας που έφτασες, ακούσεις το καγιάκ να ξεφουσκώνει με θόρυβο και αρχίσεις να αναζητάς τρόπο να βγεις από την θέση του ναυαγού. Οι πιο καλές κατασκευές δεν έχουν ανάλογο κίνδυνο αλλά το μεγάλο πλάτος τους, η προεξοχή του όγκου τους από το νερό και η έλλειψη ακαμψίας τα κάνουν πολύ ενεργοβόρα, αργά και χωρίς κατευθυντικότητα ενώ είναι και ιδιαίτερα ευάλωτα στον άνεμο. Οι τιμές ξεκινούν από 800-900 ευρώ για κάτι αξιόπιστο.

Εικ. 3. Φουσκωτό καγιάκ. Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κατά την αγορά.

Πτυσσόμενα καγιάκ

Τα σκάφη αυτά (εικ. 4) είναι από λίγο έως αισθητά καλύτερα από τα φουσκωτά, με σταθερότητα στην πλεύση, αλλά η διαδικασία στησίματος-λυσίματος (διάρκειας γύρω στα 20′-30′ το καθένα, εφόσον μάθεις καλά τον τρόπο) σύντομα θα σε κουράσει ή στην καλύτερη των περιπτώσεων δεν θα σε παρακινεί για συχνές βόλτες. Οι τιμές για ένα ποιοτικό και αξιόπιστο πτυσσόμενο σκάφος ξεπερνούν τα 2.000 ευρώ στην ελληνική αγορά. Δυστυχώς, δεν υπάρχει επαρκής αντιπροσώπευση των κατασκευαστών πτυσσόμενων στην ελληνική αγορά και θα πρέπει κανείς να επεκτείνει την έρευνά του και σε αγορές του εξωτερικού.

Εικ. 4. Πτυσσόμενο καγιάκ. Αξιοπρεπής πλεύση αλλά το δέσιμο-λύσιμο είναι λίγη ταλαιπωρία.

Το κλασικό sea–kayak (sit–in)

Θεωρούνται και είναι τα ικανότερα κωπήλατα σκάφη για ταξίδι και για ανοιχτή θάλασσα. Βασικό χαρακτηριστικό ότι κάθεσαι μέσα και καλύπτεσαι από ποδιά (spray deck) μέχρι τη μέση για στεγανότητα του κόκπιτ. Χωρίζονται σε τρεις κύριες κατηγορίες:

Recreational kayaks

Τα Recreational (εικ. 5) έχουν μήκος 4,00-4,50 μέτρα και σχετικά μεγάλο πλάτος στους 60-65 πόντους. Είναι ιδανικά για μονοήμερες παράκτιες βόλτες και έχουν σταθερότητα αλλά μικρούς σχετικά αποθηκευτικούς χώρους -αρκετούς όμως για να βάλεις μέσα κατασκηνωτικά είδη, ρούχα και προμήθειες για μια μικρή 2ημερη εξόρμηση. Ανώτερα σε πλεύση συγκριτικά με αντίστοιχου μήκους sit-on-top, συνιστούν μία ικανοποιητική επιλογή για κάποιον που θέλει να πάρει μία μικρή γεύση από τη φιλοσοφία του sea-kayak, αλλά έχει περιορισμένο budget ή περιορισμένο χώρο αποθήκευσης. Οι τιμές τους ξεκινούν από τα 900-1.000 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία, ορισμένοι κατασκευαστές έχουν στη γκάμα τους και σκάφη σπαστά σε 3 κομμάτια, που αποτελούν μία πολύ καλή λύση για όσους έχουν περιορισμένο χώρο αποθήκευσης και επιπλέον, μεταφέρονται και πολύ εύκολα με το αυτοκίνητο -εφόσον διαθέτει σχετικά μεγάλο πορτμπαγκάζ-, χωρίς να χρειάζονται μπάρες οροφής. Τα κομμάτια είναι η πλώρη, το κόκπιτ και η πρύμνη του σκάφους και συνδέονται πολύ εύκολα και γρήγορα μεταξύ τους με μεντεσέδες. Τα σκάφη αυτά έχουν, ωστόσο, κάποιους περιορισμούς στις συνθήκες που μπορούν να αντεπεξέλθουν με ασφάλεια, οι οποίες δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τα 2 μποφόρ. Κάποια από τα σκάφη αυτά μπορείς να τα παραγγείλεις απευθείας από τον κατασκευαστή τους, online, και σου έρχονται ως πακέτο στο σπίτι.

Εικ. 5. Recreational. Μία συμβιβαστική λύση περιορισμένου budget.

Touring kayaks

Τα Touring (εικ. 6) είναι μία κατηγορία πάνω σε μήκος, από 4,50-4,90 μέτρα, με 57-60 εκ. πλάτος. Είναι μια κατηγορία που προσπαθεί να γεφυρώσει τα Recreational με τα Expedition. Έχουν καλή συμπεριφορά όταν σηκώσει κάποιον καιρό, ανώτερη από τα Recreational, και υποστηρίζουν και φόρτωση εξοπλισμού για διήμερες ή τριήμερες εξορμήσεις. Παράλληλα διατηρούν μία ευελιξία και την εύκολη αποθήκευση λόγω μήκους. Οι τιμές ξεκινούν από τα 1.200-1.300 ευρώ.

Εικ. 6. Touring. Τίμια επιλογή με καλή πλεύση και δυνατότητες τουρισμού.

Aquarius Kayaks

Η εμπειρία ενός σκάφους από συνθετικά υλικά (Diolen/Kevlar) τώρα πιο προσιτή!

Το βιβλίο παραγγελιών του 2025 άνοιξε!

Επικοινωνήστε μαζί μας έγκαιρα για την custom παραγγελία σας.

Expedition sea-kayaks

Τα Expedition με μήκος από 4,90 έως 6 μέτρα και πλάτος από 50 έως 60 εκ. αποτελούν κατά τον υπογράφοντα, τον βασιλιά του κωπήλατου με δυνατότητες για πολυήμερα ταξίδια και μεγάλες αποστάσεις σε δύσκολους καιρούς. Τα καγιάκ αυτής της κατηγορίας απαιτούν σοβαρές τεχνικές γνώσεις σε πολλά επίπεδα, κωπηλασίας, διασωστικών τεχνικών, καθώς και γνώσεις ναυσιπλοΐας εφόσον χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν, δηλαδή για ταξίδι στην ανοιχτή θάλασσα. Όταν αναφερόμαστε σε Expedition σκάφη, συνήθως εννοούμε το κλασικό skeg-boat (εικ. 7), το οποίο έχει αποδείξει την αξία του σε πολλές και δύσκολες αποστολές ανά τον πλανήτη, υπάρχουν όμως και αρκετές άλλες υποκατηγορίες. Ενδεικτικά, ας αναφέρουμε τις πιο διαδεδομένες:

Τα Fast Tourer (εικ. 8), τα οποία έχουν μικρό έως μηδενικό ρόκερ, μεγάλη ίσαλο και κάθετη πλώρη, είναι σκάφη για μεγάλες ταχύτητες σε ήρεμη θάλασσα και σε downwind. Μπορούν, ωστόσο, να χρησιμοποιηθούν και για τουρισμό -θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι ένα υβρίδιο ανάμεσα στο κλασικό sea-kayak και τα surfski, τα οποία θα δούμε παρακάτω. Υπάρχουν διάφορες επιμέρους εκδοχές σε αυτή την κατηγορία. Ορισμένα σκάφη είναι προσανατολισμένα πιο πολύ στα σχετικά ήρεμα νερά ενώ άλλα έχουν πιο τονισμένο τον offshore χαρακτήρα τους και μεγαλύτερους αποθηκευτικούς χώρους. Όλα διαθέτουν πηδάλιο.

Τα Greenland (εικ. 9), το αρχετυπικό θαλάσσιο καγιάκ, απευθείας απόγονος του παραδοσιακού σκάφους κυνηγιού των Ινουίτ της Δυτικής Γροιλανδίας, σκάφη στενά και με μικρό άνοιγμα κόκπιτ (αν και ορισμένα μοντέλα προσφέρονται και με μεγαλύτερο keyhole άνοιγμα), ιδανικά για greenland roll αλλά και για την πλησιέστερη αίσθηση στο σκάφος των Ινουίτ. Το κλασικό Expedition σκάφος είναι ουσιαστικά ένα Greenland με μεγαλύτερο κόκπιτ και μεγαλύτερους χώρους.

Τα Playboat (εικ. 10), ένα skeg-boat με μεγαλύτερο ρόκερ, για πλεύσεις και αναζήτηση ορίων στο surf-zone ή στα αντιμάμαλα που δημιουργεί ο κυματισμός κοντά στα βράχια (rock-hopping), ικανό και για σχετικά μεγάλες αποστάσεις καθώς και για τουρισμό αλλά συνήθως λίγο πιο αργό από ένα κλασικό Expedition σκάφος.

Εικ. 7. Το κλασικό skeg-boat. Ο ορισμός του Expedition σκάφους, ο βασιλιάς των καγιάκ. Φώτο: Rebel Gnarly Dog
Εικ. 8. Fast Tourer. Ταχύτατο στο flatwater και στο downwind. Ιδανική επιλογή για όσους αρέσκονται στη χρήση πηδαλίου. Φωτό: Rebel Jara
Εικ. 9. Το σύγχρονο Greenland. Ό,τι πλησιέστερο, ως προς τη σχεδίαση, στο παραδοσιακό σκάφος κυνηγιού της δυτικής Γροιλανδίας. Φώτο: Rebel Greenland T
Εικ. 10. Playboat. Σχεδιασμένο για παιχνίδι στο κύμα, δεν θα πει όχι και σε μεγάλες αποστάσεις. Φώτο: Rebel Husky

Οι τιμές των σκαφών αυτών ξεκινούν από τα 1.700-1.800 ευρώ -για κάτι αξιοπρεπές- και μπορούν να φτάσουν και να ξεπεράσουν τις 4.000 ευρώ. Όλα τα ανωτέρω αφορούν μονοθέσια σκάφη. Οι περισσότερες εταιρίες έχουν και τουλάχιστον ένα διθέσιο μοντέλο στη γκάμα τους. Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο εύρος σε ό,τι αφορά τα υλικά κατασκευής, από πολυαιθυλένιο (PE, κοινό πλαστικό), μέχρι συνθετικές κατασκευές, από υαλόνημα, κέβλαρ, ανθρακονήματα ή συνδυασμό τους. Ορισμένοι κατασκευαστές παρέχουν ως επιλογή και τη δυνατότητα κατασκευής του σκάφους ως σπαστό, σε 3 κομμάτια που συναρμόζουν μεταξύ τους, ώστε να μπορείς να βάλεις το σκάφος και στο αεροπλάνο. Τέλος, υπάρχουν και κάποια μικρά ναυπηγεία ή μεμονωμένοι τεχνίτες και καραβομαραγκοί που κατασκευάζουν ξύλινα ή skin-on-frame σκάφη.

“Η αίσθηση σε ένα καλό συνθετικό σκάφος είναι μία μοναδική εμπειρία. Καταλαβαίνεις ότι βρίσκεσαι μέσα σε ένα κανονικό σκάφος για ανοιχτή θάλασσα, με εντυπωσιακό γλίστρημα στο νερό και υψηλές ταχύτητες ταξιδιού.”

Αγωνιστικά σκάφη

Καγιάκ ήρεμων νερών sprint

Ειδική κατηγορία σκαφών (εικ. 11) με στόχο τη μέγιστη ταχύτητα σε καθορισμένη απόσταση σε ήρεμα νερά. Θεωρούνται τα πιο γρήγορα κωπήλατα και θα τα συναντήσετε σε ναυτικούς ομίλους.

Εικ. 11. Αγωνιστικό Κ1.

Surfski

Μία κατηγορία σκαφών που έχει πίσω της ιστορία κάποιων δεκαετιών αλλά τα τελευταία χρόνια γνωρίζει όλο και μεγαλύτερη διάδοση (εικ. 12). Τα σκάφη αυτά ειδικεύονται στο σερφάρισμα μεγάλων πελαγίσιων κυμάτων. Με τον καιρό στα πρύμα έχουν την ικανότητα να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις με πολύ υψηλές ταχύτητες, που μπορούν να ξεπεράσουν κατά πολύ τους 10 κόμβους. Δεν διαθέτουν, ωστόσο, αποθηκευτικούς χώρους, άρα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για expedition που περιλαμβάνουν διανυκτέρευση. Τα surfski μπορούν να χρησιμοποιηθούν όμως και ως σκάφη αναψυχής -για ημερήσιες εξορμήσεις- αλλά και ως προπονητικά για τον καγιάκερ που θέλει να εξασκήσει την ικανότητα ισορροπίας του πάνω στο σκάφος, καθώς πρόκειται για σκάφη πολύ στενά (43-51 εκ.) και απαιτητικά στο να ισορροπήσεις πάνω τους.

Εικ. 12. Surfski. Ό,τι ταχύτερο υπάρχει για downwind.

Εν κατακλείδι, ποιο καγιάκ για μένα;

Σε γενικές γραμμές η κωπηλασία έχει πολλές διαφορετικές περιπτώσεις που καλύπτουν κάθε γούστο. Αν σκεφτείτε ότι η παραπάνω είναι μια γενική αναφορά και ότι υπάρχουν πολλές επιπλέον υποκατηγορίες, θεωρώ ότι δεν θα μείνει κανείς παραπονεμένος, αρκεί να δώσει την πρέπουσα σημασία στην επιλογή που θα κάνει. Αφιερώστε χρόνο στο να σκεφτείτε ποιο σκάφος ικανοποιεί στο μεγαλύτερο βαθμό τις ανάγκες σας, κάντε την έρευνα αγοράς σας και μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας αν χρειάζεστε κάποια βοήθεια ή αν έχετε ερωτήσεις!


Διαβάστε ακόμη: