Dirk Sanders και Rachel Kehoe: Το γροιλανδικό roll είναι τέχνη

Όλες οι τεχνικές που συνδέονται με το αρχετυπικό καγιάκ, το άλλοτε «σκάφος του κυνηγού», με κυριότερη αυτή του Greenland Rolling, καθώς και η γροιλανδική παράδοση συνολικά, επιβιώνουν στο σήμερα χάρη σε ανθρώπους όπως ο Dirk Sanders και η Rachel Kehoe. Είναι οι ιδρυτές του How We Roll. Επαγγελματίες εκπαιδευτές, ειδήμονες της γροιλανδικής τέχνης και εξαίρετες προσωπικότητες, που με απεριόριστη ενέργεια και γνώση μεταλαμπαδεύουν στους μαθητές τους τα μυστικά αυτής της μακραίωνης παράδοσης, άμεσα συνυφασμένης με το σύγχρονο θαλάσσιο καγιάκ. Έχουμε τη χαρά να τους φιλοξενήσουμε σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη γύρω από το καγιάκ και την τέχνη του roll!

SEGT: Dirk και Rachel, πέρασαν κιόλας σχεδόν 4 χρόνια από τότε που συναντηθήκαμε για πρώτη φορά από κοντά, σε εκείνο το σεμινάριο rolling που διοργανώσαμε στην Εύβοια. Ήταν για όλους μας μία πολύ όμορφη εμπειρία, καθώς μάθαμε νέες τεχνικές ή βελτιώσαμε ήδη υπάρχουσες και γενικά περάσαμε πολύ ωραία. Ποιο ήταν για εσάς το έναυσμα να ασχοληθείτε με το καγιάκ γενικά και να εμβαθύνετε στο Greenland rolling ειδικότερα;

Dirk & Rachel: Σας ευχαριστούμε! Περάσαμε πραγματικά υπέροχα στην Εύβοια. Η φιλοξενία σας ήταν μοναδική και, επιπλέον, εντυπωσιαστήκαμε από την πρόοδο που σημείωσε όλη η ομάδα σας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα! Για να απαντήσουμε όμως και στην ερώτηση: το sea-kayak είναι ένα εκπληκτικό όχημα για να εξερευνήσει κανείς την ακτογραμμή, να απολαύσει τη φύση, να θέσει προκλήσεις για τον εαυτό του και, επιπλέον, να γνωρίσει ανθρώπους με παρόμοια κουλτούρα και νοοτροπία. Η αφορμή που πυροδότησε την απόφασή μας να μπούμε στον κόσμο του θαλάσσιου καγιάκ ήταν οι άνθρωποι που βλέπαμε να κωπηλατούν με τα σκάφη τους γύρω από την όμορφη ακτή της Κορνουάλης. Ξεκινήσαμε και εμείς την ενασχόλησή μας με το καγιάκ, χρησιμοποιώντας Euroblade κουπιά αλλά μετά από κάνα-δυο χρόνια, χάρη στην Cheri Perry και τον Turner Wilson, ανακαλύψαμε την γροιλανδική τέχνη του roll και της κωπηλάτησης με τα αντίστοιχα κουπιά. Πολλά πράγματα που έμοιαζαν κάπως παράξενα και παράλογα προηγουμένως, ξαφνικά άρχισαν να βγάζουν νόημα. Για παράδειγμα, αυτό το χαμόγελο που σχηματίζεται στο πρόσωπο των ανθρώπων μετά την εκμάθηση και εκτέλεση του πρώτου τους Greenland roll, ερμηνεύει πολύ ικανοποιητικά το γιατί αυτή η τέχνη είναι τόσο συναρπαστική.

Εμπειρία Rebel. Κορυφαία πλεύση, ποιότητα και σχεδίαση.

Το βιβλίο παραγγελιών του 2024 άνοιξε!

Επικοινωνήστε μαζί μας για την παραγγελία σας.

“Αφότου κατακτήσεις την τέχνη του roll σε ικανοποιητικό βαθμό, αυτό ενισχύει και τις υπόλοιπες δεξιότητές σου και την αυτοπεποίθησή σου σε ό,τι αφορά τον συνολικό χειρισμό του σκάφους.”

SEGT: Τι σημαίνει για εσάς το θαλάσσιο καγιάκ; Ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που σας συναρπάζουν περισσότερο σε αυτό το άθλημα;

Dirk & Rachel: Το θαλάσσιο καγιάκ είναι μια πολύπλευρη αθλητική δραστηριότητα που περιλαμβάνει πολλά, από τις δεξιότητες χειρισμού του σκάφους και τον έλεγχό του σε διάφορες συνθήκες, έως τη ναυσιπλοΐα και τις ηγετικές ικανότητες. Με το ανάλογο επίπεδο δεξιοτήτων εκ μέρους του χειριστή, τα θαλάσσια καγιάκ αποκτούν απίστευτη αξιοπλοΐα στην ανοιχτή θάλασσα. Από τις αγαπημένες μας στιγμές είναι το παιχνίδι με το κύμα στην παράκτια ζώνη, όπου η θάλασσα αποκτά τον ρόλο του καλύτερου δασκάλου (αρκεί να έχει επιλεγεί η κατάλληλη τοποθεσία). Απολαμβάνουμε επίσης τις πολύωρες πλεύσεις, ειδικά αν τύχει και συναντηθούμε με διάφορους εκπροσώπους της άγριας ζωής, όπως είναι οι καρχαρίες προσκυνητές, οι ρυγχοφάλαινες και τα δελφίνια, ή όταν καμία φώκια αποφασίσει να ανέβει στο σκάφος μας για μια σύντομη βόλτα. Επίσης, κι αυτή η γλυκιά κούραση στο τέλος μίας μεγάλης ημερήσιας πλεύσης είναι κάτι το πολύ ξεχωριστό. Το καγιάκ είναι ιδανικό και για να μοιραστείς την όλη εμπειρία με φίλους.

SEGT: Το roll θεωρείται από πολλούς ως η κορωνίδα όλων των τεχνικών στο θαλάσσιο καγιάκ, ίσως λόγω της δυσκολίας ή και του εντυπωσιακού θεάματος που προσφέρει. Παρ’ όλα αυτά, ένα μόνο μικρό ποσοστό κωπηλατών ξέρει να κάνει roll. Πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο για κάποιον καγιάκερ να μάθει roll ή μπορεί να απολαμβάνει την κωπηλασία και χωρίς αυτό, υποκαθιστώντας το με άλλες τεχνικές αυτοδιάσωσης;

Dirk & Rachel: Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να ξαναμπεί κανείς στο καγιάκ του μετά από μια ανατροπή. Το roll είναι μακράν η πιο γρήγορη μέθοδος αυτοδιάσωσης, μειώνοντας στο ελάχιστο τον χρόνο παραμονής του κωπηλάτη στο κρύο νερό. Το να μην χρειαστεί να χωριστεί κανείς από το σκάφος του παίζει επίσης τεράστιο ρόλο ως προς την ασφάλεια. Ειδικά αν κωπηλατεί κανείς μόνος του, χωρίς άλλους κωπηλάτες, το roll είναι πολύτιμο, καθώς δεν χρειάζεσαι τη βοήθεια κάποιου συναθλητή για να ξαναμπείς στο σκάφος σου. Όμως, και στην ομαδική πλεύση είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς καλό roll, για τη συνολική ασφάλεια της ομάδας, καθώς ενισχύει σημαντικά στον κάθε κωπηλάτη το επίπεδο αυτονομίας. Μπορεί να φροντίσει μόνος του τον εαυτό του, χωρίς να χρειάζεται βοήθεια από τους υπόλοιπους.

Αφότου κατακτήσεις την τέχνη του roll σε ικανοποιητικό βαθμό, αυτό ενισχύει και τις υπόλοιπες δεξιότητές σου και την αυτοπεποίθησή σου σε ό,τι αφορά τον συνολικό χειρισμό του σκάφους. Έχουμε διαπιστώσει και ότι, αφότου κάποιος μάθει roll, σημειώνει πολύ γρήγορη πρόοδο και σε πολλές άλλες τεχνικές. Όπως για παράδειγμα στο edging. Έχοντας ένα καλό roll, έχεις την άνεση να παίξεις με μεγαλύτερες γωνίες, καθώς γνωρίζεις ότι ακόμα και αν τουμπάρεις, μέσα σε 1-2 δευτερόλεπτα θα είσαι πάλι πάνω.

Το γροιλανδικό roll είναι τέχνη και μαθαίνοντας όλα αυτά τα διαφορετικά είδη του roll είναι κάτι που καθιστά τον καγιάκερ ανεξάρτητο και ευπροσάρμοστο σε διάφορες καταστάσεις και προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει. Είναι όμως και μια απαιτητική τεχνική καθώς προϋποθέτει ότι θα πρέπει να διατηρούμε σε καλό επίπεδο τη φυσική μας κατάσταση και την ευλυγισία μας, ενώ απαιτείται και συστηματική εξάσκησή του. 

Όλα αυτά δεν σημαίνουν βέβαια ότι όποιος δεν ξέρει roll, δεν θα πρέπει να κωπηλατεί. Πάντως, το να γνωρίζει κανείς καλά μία έστω μέθοδο αυτοδιάσωσης και επανεισόδου στο σκάφος είναι μια δεξιότητα που κάθε κωπηλάτης θα πρέπει να διαθέτει.

SEGT: Θεωρείτε ότι μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να μαθαίνει το roll από πολύ νωρίς στην ενασχόληση του με το καγιάκ ή θα ήταν καλύτερο να κατακτήσει πρώτα άλλες τεχνικές, όπως η κουπιά προώθησης, οι μανούβρες και οι διάφορες στηρίξεις, και μετά να αφιερωθεί στην εκμάθηση του roll;

Dirk & Rachel: Κάθε κωπηλάτης θα πρέπει πρώτα από όλα να αισθάνεται άνετα μέσα στο σκάφος του, διότι αν νιώθει ανασφάλεια και αστάθεια, θα είναι δύσκολο να ξεκινήσει να μαθαίνει roll. Όμως, το να μπορέσει να νιώσει κανείς ασφάλεια και σταθερότητα στο σκάφος του είναι κάτι που μαθαίνεται και επιτυγχάνεται εύκολα και γρήγορα. Από το σημείο αυτό και μετά μπορεί να ξεκινήσει να μαθαίνει το roll, παράλληλα και με άλλες τεχνικές.

SEGT: Βλέπουμε τα τελευταία χρόνια τα Greenland κουπιά να αποκτούν ένα όλο και ευρύτερο και πιο φανατικό κοινό, μεταξύ των καγιάκερ. Ποιος πιστεύετε ότι είναι ο λόγος για αυτό; Τελικά, τα Greenland έχουν πλεονέκτημα σε σύγκριση με τα Euroblade, ειδικά σε κωπηλάτες με ταλαιπωρημένες αρθρώσεις ή μεγαλύτερης ηλικίας;

Dirk & Rachel: Οι άνθρωποι έχουν μια φυσική τάση να θέλουν να δοκιμάζουν «νέα» πράγματα και ταυτόχρονα τους αρέσει να συνδέονται με την παράδοση. Από αυτά που ακούμε και βλέπουμε στις εκπαιδεύσεις μας, συχνά συζητείται και αναδεικνύεται η τόσο διαφορετική αίσθηση του γροιλανδικού κουπιού στο νερό. Η πιο ρέουσα συνάρθρωση όλων των επιμέρους φάσεων της κουπιάς.

Γενικά μιλώντας, θα λέγαμε ότι τόσο τα Greenland όσο και τα Euroblade, είναι απλώς δύο διαφορετικά εργαλεία, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ίδια δουλειά -την πρόωση και τον έλεγχο του σκάφους. Η επιλογή του ενός ή του άλλου είναι θεωρούμε μια αμιγώς προσωπική επιλογή που συχνά επηρεάζεται και από τις εκάστοτε κοινωνικές περιστάσεις, το κοινωνικό πλαίσιο εντός του οποίου κωπηλατούμε, καθώς και από τις ίδιες τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του κάθε κωπηλάτη.

Όπως συμβαίνει με όλα τα αθλήματα, θα ήταν χρήσιμο να αναρωτηθούμε γιατί κάνουμε την εκάστοτε επιλογή. Όπως και με όλες τις υπόλοιπες επιλογές που σχετίζονται με αυτή την αθλητική δραστηριότητά μας, θα ήταν καλό να αναρωτηθούμε με ποια κριτήρια αποφασίζουμε και επιλέγουμε το κουπί που τελικά χρησιμοποιούμε. Χρειαζόμαστε ένα κουπί επιδόσεων, σαν να πρόκειται να αγωνιστούμε σε κάποιον αγώνα υψηλού επίπεδου με έντονο ανταγωνισμό; Μας ταιριάζει ένα τέτοιο κουπί, με βάση το είδος της πλεύσης που θα κάνουμε; Και εν τέλει, ο αντίστοιχος τρόπος κωπηλασίας είναι υγιής και ασφαλής για το σώμα μας εις το διηνεκές; Στις εκπαιδεύσεις που κάνουμε, διαπιστώνουμε ότι δυστυχώς πολλοί από τους μαθητές μας έχουν υποστεί τραυματισμούς στους ώμους, που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

Υπάρχει και μια γενικότερη τάση, πολλοί άνθρωποι να γοητεύονται από την ομορφιά της ίδιας της παράδοσης. Και πραγματικά πιστεύουμε ότι τα γροιλανδικά κουπιά είναι έργα τέχνης καθώς και υπέροχα εργαλεία. Σου κινούν το ενδιαφέρον να μάθεις την ιστορία τους και το πώς το περιβάλλον στο οποίο γεννήθηκαν, επηρέασε τη σχεδίαση και την κατασκευή τους.

SEGT: Για κάποιον που έχει συνηθίσει στο Euroblade, πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να εξοικειωθεί με τη χρήση ενός Greenland κουπιού, προσαρμόζοντας ανάλογα την τεχνική του; 

Dirk & Rachel: Θα του προτείναμε να αφιερώσει λίγο χρόνο και να πειραματιστεί μαζί του! Όσοι πιάνουν για πρώτη φορά στα χέρια τους γροιλανδικό κουπί, συχνά απογοητεύονται από την πρώτη αίσθηση που αποκομίζουν, επειδή περιμένουν ότι θα είναι παρόμοιο με το Euroblade, σε αίσθηση. Ωστόσο, οι περισσότεροι κωπηλάτες θα βρουν κάποια στιγμή από μόνοι τους τον τρόπο να το δουλέψουν σωστά – και μάλιστα χωρίς κάποια ειδική εκπαίδευση.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν πτυχές και λεπτομέρειες που, με την κατάλληλη καθοδήγηση, μπορούν να επιταχύνουν την όλη διαδικασία της εκμάθησης και να κάνουν την κουπιά με ένα γροιλανδικό κουπί ακόμα πιο αποτελεσματική. Είναι πολύ σημαντική ως αφετηρία η συνειδητοποίηση ότι το γροιλανδικό κουπί διαθέτει θεμελιωδώς διαφορετικό σχήμα, στενό και μακρύ. Αυτό επηρεάζει άμεσα και το πώς πρέπει να χρησιμοποιείται αυτό το κουπί.

Η τεχνική που χρησιμοποιείται συχνότερα για την προώθηση είναι η “κεκλιμένη κουπιά”, όπου το κουπί εισέρχεται στο νερό υπό γωνία, με την κάτω ακμή του πρώτα και η δύναμη από το σώμα μας αρχίζει να παράγεται μόνο αφότου η λεπίδα εμβαπτιστεί πλήρως στο νερό. Αυτό σημαίνει ότι το κουπί θα πρέπει να κρατηθεί για μεγαλύτερη διαδρομή στο νερό, παρατείνοντας την έξοδό του ακόμα και για μετά το σημείο του ισχίου. Ανεξάρτητα από την τεχνική, όμως, η αίσθηση με την οποία μας τροφοδοτεί το κουπί καθ’ όλη τη διάρκεια της φάσης ισχύος είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο, που μπορεί να μας οδηγήσει σε μια πολύ αποτελεσματική τεχνική.

Ως εκ τούτου, θα προτείναμε σε όποιον αποφασίσει να ασχοληθεί με το γροιλανδικό κουπί, να παίξει μαζί του και να πειραματιστεί, έχοντας επιπλέον και εμπιστοσύνη στην όλη ιστορία πίσω από αυτό το κουπί. Εφόσον αυτό αποδείχθηκε καλό για τους αυτόχθονες Inuit της Γροιλανδίας, που το χρησιμοποιούσαν ως βασικό εργαλείο στο κυνήγι με το καγιάκ, θα είναι καλό και για εμάς.

SEGT: Τι θα συνιστούσατε να προσέξει κανείς κατά την επιλογή ενός καγιάκ, εφόσον έχει στο μυαλό του να ασχοληθεί κάποια στιγμή και με την τέχνη του roll;

Dirk & Rachel: Η σύνδεσή μας με το καγιάκ, το πόσο καλά το νιώθουμε γύρω από το σώμα μας, είναι ζωτικής σημασίας. Παρά το γεγονός ότι το roll με ένα καθαρόαιμο γροιλανδικό καγιάκ είναι μια απίστευτη εμπειρία, καθώς γίνεται τόσο εύκολα, με το σκάφος να ακούει στην παραμικρή κίνηση του σώματός σου, υπάρχουν και πολλά άλλα -μη γροιλανδικά- θαλάσσια καγιάκ που είναι επίσης εξαιρετικά για roll. Ένα χαμηλό πίσω ντεκ και ένα άνετο κάθισμα για τα roll με την πλάτη πίσω στο τελείωμα, καλή εργονομία στο κόκπιτ και ικανοποιητικός χώρος στο μπροστινό ντεκ για τα roll που τελειώνουν με κλίση του σώματος μπροστά, όλα είναι σημαντικά στοιχεία που θα πρέπει να λάβει κανείς υπόψη του στην επιλογή του σκάφους.

Ας αναρωτηθεί κανείς και πόσο θέλει να εμβαθύνει στην τέχνη του roll: θέλει να μάθει να ρολάρει με το κουπί, θέλει να μάθει hand-roll, χωρίς κουπί, ή και κάποιο ακόμα πιο απαιτητικό είδος roll; Επιπλέον, αν κάποιος θέτει ως βασικό κριτήριο να μπορεί να ρολάρει σε αγριεμένη θάλασσα, τότε θα πρέπει να κοιτάξει για κάποιο σκάφος σχεδιασμένο για κυματισμό, το οποίο όμως να είναι καλά σχεδιασμένο και για roll. Να αναφέρουμε και ότι τα καγιάκ με επίπεδη γάστρα βοηθούν στα roll με τελείωμα μπροστά. Ας μην ξεχνάμε, τέλος, πόσο σημαντικό είναι να μπορεί κανείς να δοκιμάσει στο νερό, να κωπηλατήσει και να ρολάρει ένα καγιάκ, πριν το αγοράσει. Τότε και μόνο θα είναι απόλυτα βέβαιος, αν αυτό που σκέφτεται να αγοράσει είναι το σωστό.

SEGT: Dirk και Rachel σας ευχαριστούμε και θα χαρούμε να τα ξαναπούμε σύντομα από κοντά, στο νερό, σε Ελλάδα και Κύπρο! Μια τελευταία ερώτηση, κλείνοντας. Ποια ήταν μέχρι τώρα η πιο όμορφη ή η πιο αξιομνημόνευτη εμπειρία που έχετε ζήσει με καγιάκ;

Dirk & Rachel: Θα χαρούμε και εμείς πολύ να σας ξαναδούμε! Η πιο ωραία εμπειρία μας ήταν κατά τη διάρκεια μιας νυχτερινής πλεύσης. Είχαμε μια συνάντηση τότε με μερικά δελφίνια, που έπαιζαν γύρω από τα καγιάκ μας, ενώ ταυτόχρονα το νερό φωτιζόταν από βιοφωταύγεια. Ήταν μια απίστευτη εικόνα, το να βλέπουμε το λαμπερό αποτύπωμα που άφηναν γύρω τους τα δελφίνια, μέσα στο απόλυτο σκοτάδι.